TILDELING AV VERKSTED 2020/2021

SKYGGESØNNEN


Av Malin Kjelsrud og Dagfinn Koch.


TILDELING:

10 timer verksted med dramaturg høst 2020.

Verkstedet fordeles på 4 arbeidsøkter med mulighet for bearbeiding av libretto mellom øktene.


KORT BESKRIVELSE AV VERKET

Det er bryllup i bygda og alle er med på festen! Men som ofte det gjør når alkoholen går inn, da fyker vett og hemninger ut. Bygdas store flørt, Niels tester grensene mellom uskyldig flørt og utroskap - med flere kvinner. Hans kone Synneve, hvis beger for lengst er overfylt, registrerer bare at han flørter med den vakre, sjarmerende Nille, som alle jo vet at er løs på tråden. Festen er over når Niels til slutt blir banket opp av damenes ektemenn og kjærester. Synneve drar ham fnysende med seg hjem for stelle sårene hans. Løfter om bot og bedring forsoner dem nok en gang. Men Niels klarer ikke forandre seg. Synneve, som lenge har følt seg sviktet, både emosjonelt og praktisk på gården blir sjalu og sint når Niels og Nille fortsetter flørten helt åpenlyst. Hun bestemmer seg for å spille Nille et puss, et stygt pek som får skrekkelige konsekvenser. Hun agerer et spøkelse som hevder å være Nilles sønn, og anklager henne for å ha drept ham for 14 år siden. Beskyldningene skaper hysteri i bygda, hvor gammel overtro lever i beste velgående. Den nye og ambisiøse viseprost Hartwigsøn undersøker saken og avhører Nille. Engstelig for å tape ansikt, og ivrig etter å gjøre karriere, strever Hartwigsøn for å overbevise sin skeptiske overordnede, sogneprest von Möinichen, om at historien er sann. Under tøffe avhør blir Nille anklaget for å være løsaktig og for å med Satans hjelp føre uskyldige menn ut i ulykken. Vitnemål og beviser står sterkt i mot henne. Hun kommer til å bli dømt til døden, men hun kan enda redde sin sjel. Bare ved å tilstå kan hun komme til himmelen, ellers venter helvete. Tilbake står Synneve med en skyld og anger hun aldri kan fortelle noen om, og Niels fortsetter å flørte med alle. Rettssaken blir kritikkverdig hastig gjennomført, og Nille Jensdatter blir henrettet 16. desember 1687

Opphavere: 

Libretto: Malin Kjelsrud

Foto: Malin Kjelsrud

Malin, født 1972, bor i Oslo og er en norsk sjanger- og materialoverskridende kunstner. Grunnet helseutfordringer har hun de siste årene mest arbeidet fra sengen med skriving av tekst til musikk, både kunstmusikk og rytmisk musikk, samt poesi, drama og andre litterære tekster. Hun skrev librettoen til Torstein Aagaard-Nilsens opera Gespenster, som pga covid-19 fikk forskjøvet premiere til neste år. Den settes opp på hovedscenen i Meiningen Staatstheater, Tyskland i april 2021. Tekst i ulike former er en rød tråd også i mange av hennes visuelle verker, et eksempel er videoen Nemesis. Hun har hatt utstillinger av billedkunst både i Tyskland og i Norge og studerer nå deltid idéhistorie/italiensk ved universitetet i Oslo. Malin ble medlem av NOPA i 2018. Hun har fått Musikkfondenes tekstforfatterstipend fire ganger og NOPAs Såkornmidler to ganger.


Komponist: Dagfinn Koch


Foto: Malin Kjelsrud

Norsk komponist født i Kristiansund i 1964, bosatt i Oslo. Han begynte med musikk som seksåring. Bratsj fra åtte år, og komposisjon som tolvåring. Etter musikklinjen på videregående studerte komposisjon i Oslo og Berlin. Han har skrevet kammermusikk, orkestermusikk, ballett, musikkdramatikk, pop-rock-arrangementer og lyddesign til kunstinstallasjoner. Fremført av blant annet Bergen filharmoniske orkester, Kringkastingsorkesteret, Roma Tre Orchestra (Roma), Kristiansand kammerorkester, Frans Helmerson, Elise Båtnes, Ole Martin Huser-Olsen og Maurizio Barbetti. Gjør prosjekter sammen med ektefellen Malin Kjelsrud. Han har mottatt en rekke stipender, herunder to flerårige arbeidsstipender. Medlem av Norsk komponistforening (NKF) og NOPA. Flere tillitsverv i NKF. De fleste av Kochs komposisjoner gies ut av BAM International (Milano og Geneve).


Mentor: Erik Schøyen 

(Foto: David Byer)

Erik Schøyen arbeider som sceneinstruktør, dramatiker og dramaturg, samt som instituttleder for Musikkteaterhøyskolen på Høyskolen Kristiania. Han har tidligere arbeidet som instruktør/dramaturg ved Oslo Nye Teater og som teatersjef ved Haugesund Teater. Han har også bl.a. arbeidet som foreleser og veileder på Norsk barnebokinstitutts dramatikerutdanning, sittet 4 år i juryen for Ibsenprisen – Norges dramatikerpris og var instruktør for Nordland Teaters jubileumsforestilling «Ei hand å holde i» 2019/2020.




KRISTNE GUTTER OG ANDRE TRISTE TING

Av Charlotte Slaaen


TILDELING: 

7 timer verksted med dramaturg høst 2020.

5 timer verksted med komponist høst 2020. 

5 dager verksted, 18. - 22. januar 2020, med musikalsk og dramaturgisk mentor. 

Opphaver skal i tillegg være observatør ved verksted til prosjektet "Et besøk til". 


KORT BESKRIVELSE AV VERKET

Dating kan være komplisert nok i seg selv, men legg til en menighet som overvåker spirende romanser, menn som ikke tør å ta initiativ, kvinner som forventer ekteskap etter en kaffekopp og fjern sex fra likningen – så har du dating i kristen-Norge. Historien følger Rebecca og hennes venninnegjeng i tjueårene, og viser gledene, utfordringene, frustrasjonene og spenningen som følger når man kombinerer kristne gutter og kjærlighet.


Opphaver:

Libretto/komponist: Charlotte Slaaen

 

Foto: Amelia J Dowd 

Charlotte Slaaen har en bachelor i musikkteater fra Australian Institute of Music og Musikkteaterhøyskolen, og ble uteksaminert i 2018. Siden da har hun vært med i diverse konsertoppsetninger, bl.a. «Chess in Concert», og jobbet innen barneunderholdning. Men det er i kirken OKS hun har fått muligheten til å utvikle både komposisjons- og skriveevner. Her har hun skrevet og satt opp en barnemusikal, vært medvirkende i julekonserter og hatt regi på åpningsshow og andre innslag.


Mentorer verksted:


Tekst/Manus: Johan Osuldsen


Johan Osuldsen, regissør, koreograf, opphaver. Han har regissert og/eller koreografer forestillinger som Company, Mamma mia, Hellemyrsfolket og Book of mormon. Han er utdannet kognitiv veileder ved Iliana Akademiet, og har gjennom sitt kunstneriske virke testet ut og benyttet seg av kognitive metoder for scenisk tilstedeværelse i over 15 år. Osuldsen er leder av Norsk Sceneinstruktørforening og tidligere kunstnerisk leder av musikkteaterlinjen på Bårdar Akademiet.


Komposisjoner/Musikkdramaturgi:

Tor Ingar Jakobsen

Tor Ingar Jakobsen, opprinnelig fra Lena, er komponist, arrangør og pianist. Han har de siste ti årene hovedsakelig jobbet med teatermusikk. Han har de senere årene arbeidet mye i New York miljøet, men har også jobbet mye på norske institusjonsteatre og privateatre. Jakobsen bor til daglig på Harestua.


Musikalsk/Pianist: Trond Lindheim


Trond er komponist og musiker med bakgrunn fra Norges musikkhøgskole. Han har komponert musikk til teaterproduksjoner ved blant andre Hålogaland Teater, Oslo Nye Teater, Rikskonsertene og NRK Radioteatret, og han har komponert diverse bestillingsverk for blant andre NRK, Oslo Filharmoniske Kor, Oslo Sinfonietta og Rikskonsertene. Som musiker har han blant annet vært bandleder for TV-showet I kveld med Thomas Giertsen og spilt i Bør Børson jr., Black Rider og Evig Ung ved Det Norske Teatret, Sofies verden i Hangar 5 på Fornebu, Piaf og Trost i taklampa ved Riksteatret og The Producers og Oliver ved Oslo Nye Teater. Han har også komponert musikken til forestillingen for Testosteron, en co-produksjon med samtidsmusikkensemblet Traktor, RingsakerOperaen og Teater innlandet. 


Verkstedet mottar tilskudd gjennom nettverket Den Nordiska Rösten fra 

 og

 

samt


Verkstedet er et samarbeid med Høyskolen Kristiania Institutt Musikkteaterhøyskolen.










 



ET BESØK TIL

Av Camilla Blix Hansen


TILDELING: 

7 timer verksted med dramaturg høst 2020.

5 timer verksted med komponist høst 2020. 

5 dager verksted, vår 2021, med musikalsk og dramaturgisk mentor. 

Opphaver skal i tillegg være observatør ved verksted til prosjektet "Kristne Gutter og andre triste ting".


KORT BESKRIVELSE AV VERKET

”Et besøk til” er historien om Sofie som kjemper mot ensomheten og trangen for å ”klare” å være med andre. Sofie har vokst opp i et turbulent hjem, og etter at hun flyttet for seg selv ble alt stille. Hun har ingen venner, ingen familie hun vil gå tilbake til, og hun snakker kun med psykologen eller de som leverer maten på døra. Hvordan klarer man å bygge opp sin egen selvfølelse og få selvtillit nok til å klare å stå på egne ben? Og hvordan bryte ut av fastlåste mønstre, og i stedet fokusere på å gjøre livet bedre for seg selv? 


Opphaver:

Libretto/komponist: Camilla Blix Hansen


Camilla Blix Hansen har drevet med musikk, dans og drama fra hun var liten. Hun vokste opp i Sandefjord, og var aktiv i flere av musikalene ved Sandefjord Teaterforening, blant annet Annie, Oliver og Peter Pan, samt Evita ved musikklinjen ved Sandefjord Videregående. 

Camilla studerte ved Musikkdans-linjen på Bårdar Akademiet, og var under studiet med i oppsetningene Nunsense, Chicago, Rock of Ages, Waitress, How to Succeed in Business Without Really Trying, og den nye musikalen "Kall Det Kjærlighet"- som ble satt opp på Chateau Neuf i 2019. 

Fra hun var 16 har Camilla arbeidet med å oversette musikaler og sangtekster, og har gjennom denne erfaringen fått en brennende lidenskap for produksjon. 

Etter fylte 20 begynte hun så smått å skrive egne låter og tekster. Hun fant etter hvert en rød tråd gjennom musikken, som videre ble utgangspunktet for musikalen Et besøk til. 

Mentorer verksted:


Tekst/Manus: Johan Osuldsen


Johan Osuldsen, regissør, koreograf, opphaver. Han har regissert og/eller koreografer forestillinger som Company, Mamma mia, Hellemyrsfolket og Book of mormon. Han er utdannet kognitiv veileder ved Iliana Akademiet, og har gjennom sitt kunstneriske virke testet ut og benyttet seg av kognitive metoder for scenisk tilstedeværelse i over 15 år. Osuldsen er leder av Norsk Sceneinstruktørforening og tidligere kunstnerisk leder av musikkteaterlinjen på Bårdar Akademiet.


Komposisjoner/Musikkdramaturgi:

Tor Ingar Jakobsen

Tor Ingar Jakobsen, opprinnelig fra Lena, er komponist, arrangør og pianist. Han har de siste ti årenehovedsakelig jobbet med teatermusikk. Han har de senere årene arbeidet mye i New York miljøet, men har også jobbet mye på norske institusjonsteatre og privateatre. Jakobsen bor til daglig på Harestua.


Musikalsk/Pianist: Bjørge Verbaan


Foto:  

Bjørge Verbaan er freelance pianist/kapellmester, utdannet ved NTNU i Trondheim. Han jobber bl.a for Complete Vocal Institute og Musikkteaterhøyskolen som repetitør. De siste par årene har han bl.a gjort Jesus Christ Superstar (Haugesund), Trollmannen frå Oz (Riksteatret), Syng liv i ditt liv (Konsertforestilling), Chess in concert (Lillestrøm), Da verden kom på skinner (Lillestrøm), og komponert musikken til Askepotts jul (Hovedscenen Latter).



Verkstedet mottar tilskudd gjennom nettverket Den Nordiska Rösten fra 

 og

 

samt



Verkstedet er et samarbeid med Høyskolen Kristiania Institutt Musikkteaterhøyskolen.





OPEN CALL 2020

MTF Musikkteaterverksted, Musikkteaterforums utviklingsordning for ny norsk musikkdramatikk,

søker nye verk for inntak høst 2020. 


Det søkes etter verk i kategorien: 

MTV PROFF: for skapende kunstnere fra 25 år og oppover. 


Verk som antas gis mulighet til verksted høst 2020 eller vår 2021, med videreutvikling som formål.

Verkstedet legges opp etter verkets gjeldende behov, og utøvere, relevant ekspertise/mentor mm. hentes inn innenfor budsjettets rammer. 


Jury 2020:

Guro von Germeten, Sanger, musiker, skuespiller

Erik Schøyen, Instituttleder Musikkteaterhøyskolen, avdeling for kunst, design og media ved Høyskolen Kristiania  

Marianne Sævig, Dramaturg, Oslo Nye Teater

Simon Revholt, Musikalsk leder, komponist, arrangør

Henriette Myhre, Juryens sekretær, Daglig leder i Musikkteaterforum.


MTV PROFF: 


Hvem kan søke MTV PROFF: 

Norske profesjonelle aktører fra scenekunstfeltet som komponister, librettister, dramatikere, manusforfattere, koreografer, utøvende scenekunstnere eller andre opphavere innen det musikkdramatiske felt, nasjonalt eller internasjonalt. 


Søknadskriterier MTV PROFF: 

  • Verket skal ha en tydelig og klar idé. 
  • Det skal være klart hvilken del av verket man ønsker hjelp til å utvikle/videreutvikle under verkstedet.  (manus, libretto, komposisjon, koreografi eller annet) 
  • Det innsendte verket er et verk i prosess, hvor minimum 1/3 av materialet er ferdigstilt 
  • Kun profesjonelle aktører fra scenekunstfeltet kan søke 
  • Verket kan ikke ha blitt fremført tidligere

Søknad:


For å bli vurdert må du/dere sende inn følgende i PDF format: 

  • Beskrivelse av idè, tema, og synopsis - max 1 side.
  • Utdrag av manus - 3 scener
  • Utdrag fra libretto med noter - 3 sanger
  • Innspilling av valgte 3 sanger - demo/mp3 format


Hvis relevant for søknaden legges det ved:

  • Klaveruttog  
  • Manus  
  • Libretto
  • Video for koreografi (Lenke)


Det må også legges ved:

  • CV på søkere/opphavere i prosjektet
  • Hvordan du/dere ønsker å ta i bruk verksteds-dagene, max halv A4 side
  • Beskrivelse av hvordan du/dere har arbeidet med verket frem til søknadsinnsendelse, max halv A4 side

Viktig: alt materiale vedr. verket merkes uten personnavn, kun med verkets tittel og innhold (manus, libretto, komposisjoner etc.)
  

Innsendelse:

Søknad med vedlegg sendes til MTFs Henriette Myhre ved mail henriette@musikkteaterforum.no innen 25. august 2020 kl. 12.00.

Ved evt. spm. ta kontakt på ovenstående mail, eller mobil 90867877. 

VI SER FREM TIL Å MOTTA DIN SØKNAD! 




 

MTF MUSIKKTEATERVERKSTED

Musikkteaterforum ser det som en viktig oppgave å stimulere til nyskaping og vekst innen det musikkdramatiske felt. Gjennom vårt MTF Musikkteaterverksted gis norske skapende kunstnere et fora for utprøving og utvikling av komposisjon og dramatikk for det musikkdramatiske felt, basert på kompetanse og kvalitet i alle ledd. Verkstedet legger til rette for videreutvikling og utprøving av verket, og prosjekter som tas opp i ordningen tilbys ved opptak 1. stk. workshop over materiale. Avhengig av verkets behov hentes de rette mentorer og de nødvendige resurser inn. Ordningen er et ledd i å styrke utviklingen av norske librettister, komponister, manusforfattere og andre skapende/opphavere innen kunstformen musikkdramatikk, og på samme tid legge til rette for arbeidsplasser og genuine kunstneriske utfordringer for utøvende scenekunstnere ved gjennomføring av verksted.

MTFs målsetting er å løfte ordningen til å bli et nasjonalt senter for utvikling av musikkdramatiske verk. Vårt mål for verkstedet er å kunne tilby et 3 årig utviklingsløp for alle antatte verk, hvor hvert prosjekt blir tildelt minimum to verksted pr. år. Forløpet vil gavne hele feltet fra innholdsleverandør til kunstnerisk utøvende, til produsent og teater, og vil være en arena for nettverksbygging og verdiskaping nasjonalt og internasjonalt.

For å ivareta både rekruttering og videreutvikling av kompetanse på feltet ble Musikkteaterverkstedet i 2018 utvidet til 2 kategorier:

MTV TALENT: For skapende kunstnere opp til 25 år.

MTV PROFF: For skapende kunstnere fra 25 år og oppover.

Musikkteaterforum mottar ikke fast tilskudd til drift av MTF Musikkteaterverksted. All aktivitet i verkstedet baseres på en andel av innbetalt kontingent fra våre medlemmer, samt et evt. bevilget tilskudd fra diverse fond, stat, kommune, fylke eller andre tilskuddsgivere.  

    Mål:  

    1. Styrke utviklingsarbeidet for Norsk Musikkteater
    2. Styrke andelen opphavere som skriver for det musikkdramatiske felt
    3. Øke andelen av norsk musikkdramatikk på nasjonale og internasjonale scener
    4. Utvikle ny norsk musikkdramatikk med et internasjonalt tilsnitt
    5. Styrke arbeidsmulighetene for norske scenekunstnere
    6. Å virke som en nasjonal/internasjonal nettverksarena for norske skapende kunstnere / opphavere

    DEN NORDISKA RÖSTEN

    Prosjektet DEN NORDISKA RÖSTEN er en videreføring av samarbeidet Nordisk musikal nettverk som ble startet i 2018 med støtte fra Nordisk Kulturkontakt. Prosjektet vil gjennom 1,5 år, fra høst 2020, gjennomføre en felles verkstedsløyfe med mål om å gi et gitt antall nyskrevne musikaler og deres opphavere muligheten til å utvikle og arbeide med profesjonelle ressurser ved gjentagende workshops med forskjellige team. Sverige, Norge, og Finland samarbeider for å få frem flere musikaler fra nordiske opphavere og gi dem muligheten til lenger forproduksjonsprosesser, og en vei inn til bestillere og produksjonsbesluttere. Prosjektet lyses ut gjennom Open Call`s i de deltagende land, slik at opphavere kan søke verksted med sitt verk/prosjekt.


    Nettverket har mottatt tilskudd fra:

    Nordisk kulturfond: 200 000 dk

    Nordisk Kulturkontakt: 45 758 euro

    Nettverkets samarbeidspartnere er:


    Prosjektets styringsgruppe består av:

    • Staffan Aspegren, Smålands Musik & Teater (SE)
    • Fanny Twardomanski, Scenkonst Öst (SE)
    • Henriette Myhre, Musikteaterforum (NO)
    • Erik Schøyen, Musikkteaterhøyskolen (NO)
    • Jakob Höglund, Lilla Teatern (FI)
    • Johanna Welander, Lilla Teatern (FI)
    • Kinga Szabadvary, Högskolan för scen och musik (SE)

    Koordinator for samarbeidet er Lena Uhlander (SE)

    Prosjektets eier er Smålands Musik & Teater.


    Musikaler antatt i verkstedet høst 2019


    OM VERKET:

    Dorwin - A Robot Musical tells the story of Dorwin, the friendly household robot whose greatest wish is to be good enough for the humans he serves. He directs the actions of every appliance, from the lowliest toaster to the noble fuse box in the basement, until one day he is usurped by the evil robot Cleon. Dorwin is sent into exile where he faces danger, meets new friends and finally has to make the choice between facing his fears or leaving the life he knew behind forever. 


    OPPHAVERE

    Åke Andersson is a Swedish composer and lyricist. He began his journey as a cast member in a local production Jesus Christ Superstar, after which he set out to absorb every genre of music he could find. After a hiatus as a jazz trumpet player, and later a rapper, he found his apprenticeship as a songwriter in the studio of John Ballard, the genius behind Ace of Base. There he spent several years learning the craft of powerful melodies and lyrics, working with artists from all over the world. After a sejour in the U.S., mostly confined to the blocks between West 40th and West 54th streets on Manhattan, NY, Åke found himself gravitating back towards his origins in musical theatre. Since then he has focused all of his energy into learning the ins and outs of the genre, and one of the fruits of this labor is the show you are now about to witness. 

    Robert Söderström is a Swedish dancer and polymath. After his dance studies in New York and Sweden as well as in Munich at IWANSON, Robert has been working alongside many industry stars such as Fredrik ”Benke” Rydman in the show ”The Nutcracker Reloaded”. He has done diverse projects both in the streetdance world and the contemporary dance scene, for example the SalzburgFestspiele,BodyRockinSanDiego,JumpUnited/Thatś DanceinNewDehliandwith Celidance in Skellefteå. Robert is currently working on a modern dance/opera project in Salzburg. In Dorwin: A Robot Musical, Robert brings his stage experience to the table in both creating the book and the choreographies, as well as designing many of the visual elements of the show. 

    Verksted uke 5 og 7 i 2020: Verket tilbys workshop med mentor og utøvere med fokus på utvikling av manus/dramaturgi og komposisjoner. 

    Verkstedet er et samarbeid med Høyskolen Kristiania avdeling Musikkteaterhøyskolen.

    Pianist og repetitør: Sverre Tollefsen Laupstad er utdannet arrangør med en master i orkestrering fra Universitetet i Oslo. Selv om den faglige tyngden ligger i å skriver for store ensembler er han likevel stort sett å se på pianokrakken. Med bakgrunn som jazzpianist jobber han innenfor et stort spekter av musikkbransjen både i studio, på turné og på teater. Han dukker like gjerne opp på scenen med et svett rockeband som i studio med orkestermusikere og har jobbet med alt fra Trondheim symfoniorkester og KORK til Ketil Bjørnstad, Siri Nilsen og Ine Hoem. Som teater/musikalmusiker har han spilt bl.a. Phantom of the Opera på Folketeatret,Optimist på Chateau Neuf og Oslo - en Kjærlighetshistorie på Rommen scene. Enten han skriver eller spiller er Laupstad fremfor alt rotet i jazzen og har en fleksibel tilnærming til materialet han jobber med, og han er aldri redd for å trekke musikken i en ny retning når det kler situasjonen.


    MENTOR VICTORIA SAXTON:

    Victoria is a librettist, lyricist, and dramaturg living in London. She is the outgoing Executive Director of Mercury Musical Developments, where she co-founded and co-produced the UK’s main industry showcase of new musical theatre: BEAM2016&18. She helped facilitate and run the National Theatre’s new Musical Theatre Group, and designed and led a Graduate Musical Theatre Writing Course at the Royal Central School of Speech and Drama. She is known as the ‘musical whisperer’ among her dramaturgy clients, which includes independent writers and producers across the UK and Europe as well as commercial Broadway-bound pieces.  Recent and upcoming writing work includes: a radio play commissioned by Big Finish which is now available on Audible; a production of ‘Marriage a La Mode’ with music by Charles Miller at Chichester University; another commission by Big Finish; and a London workshop of ‘Head of the Table’ with Drama-desk nominated composer Paul Castles. Paul and Victoria have also been selected as ‘Signal’ artists by Adam Lenson Productions. 

    She gained an MFA in Musical Theatre Writing at the Tisch School of the Arts, New York University and also trained at the Royal Court Young Writers Programme. www.vsaxton.com

    Også aktuell med: Q&A Victoria Saxton, 27.januar kl. 19.00 på Teaterkjellern. Se HER for utfyllende info.

    MEDVIRKENDE I VERKSTED

    UtøvereAndreas Mørland, Dina Lorentzen, Halvard Fossheim, Jenny Anine Haakonsen Saastad, Kine Enger, Kristine Ånstad Arntsen, Philip André Gjertsen Hernæs og Steffen Haugen.

    Vi takker våre samarbeidspartnere og tilskudsgivere for MTF Musikkteaterverksted Q&A og utviklings-verksted 2020:

     



    OM VERKET:


    Stepp meg et Dikt, er en steppdansforestilling for barn, med to steppdansere og en musiker. Forestillingen er inspirert av ideen om at steppdans kan springe ut fra rytmen i en tekst, på samme måte som den kan springe ut fra musikk. To steppdansere og en musiker tar for seg rytmiske dikt og barnerim og utforsker hvilke musikalske, tekstlige og historiefortellende muligheter som åpner seg når man kombinerer dem med steppdans. Målet er å lage en forestilling som både er lett tilgjengelig og overraskende nyskapende. Det at den kreative prosessen ledes via tekst vil stimulere publikum til å se på stepp med andre øyne, eller høre stepp med andre ører.

    OPPHAVERE/MEDVIRKENDE

    Hans Martin Austestad er en allsidig musiker, komponist, banjoist, sanger og tekstforfatter. Kunstnerskapet hans spenner seg fra tradisjonsmusikk og låtskriving til arbeid innenfor foto, video og prosa. Han har lang erfaring innen


    Janne Eraker har jobbet fulltid som profesjonell steppdanser de siste fire årene, og er ansatt i Skuespiller- og danseralliansen. Hennes fokus ligger i å utforske steppdansens kunstneriske muligheter innenfor nye sjangre og områder som noise-musikk, folkemusikk og samtidsdans. Hun startet blant annet det kompetansehevende prosjektet Stepperiet i 2018. Janne har laget soloforestillingen Rhythm Is a Dancer, som hadde premiere i 2019.


    Håkon Sigernes har lang fartstid som skuespiller, sanger og danser innen musikkteater, og har god kjennskap til steppdans fra et musikkteaterperspektiv. Som utøvende danser, pedagog og koreograf har han fokus på å formidle steppeglede til barn og voksne. Håkon har vært ansatt som danser i Skuespiller- og danseralliansen siden 2014, og spiller for tiden i "Optimist" på Chateau Neuf.


    Verksted høst 2019: Verket tildeles arbeidstimer med mentor for dramaturgisk arbeid med manus.


    Mentor: Dagfinn Tutturen, danser og koreograf.


    Musikaler antatt i verkstedet høst 2018

    MTF MUSIKKTEATERVERKSTED PROFF


    FOR FJERNT FOR FJERNSYN, Verksbeskrivelse 
    «For Fjernt For Fjernsyn» er en helaftens musikal med et originalmanus av Thomas Gunnari Røtting og Tobias Løyning, med originalmusikk og sangtekster av Røtting. Musikalen forteller historien om alle karakterene på en TV-stasjon når veteranankermann Ruben Roll bestemmer seg for å ta sitt eget liv på live TV grunnet lave seertall. Han blir stoppet i tide, men det viser seg at hendelsen hadde rekordhøye seertall, og Ruben er ikke den eneste som er villig til å gjøre drastiske ting for å bli hørt. Inspirert av filmene «Network» (1976) og «The King of Comedy» (1985).

    Verksted gjennomføres ved MTF Musikkteaterverksted 10. - 18. Januar 2019 med opphavere, 4 profesjonelle musikalartister og 11 studenter fra MTHS. Mentor er Johan Osuldsen. 


    Musikk, Sangtekst & Manus:
    Thomas Gunnari Røtting:  
    Komponist, regissør og tekstforfatter. Skriver for både film & scene, og har jobbet
    profesjonelt som komponist og tekstforfatter på diverse forestillinger siden 2014. Hans kortfilm «Rapsodi i rødt» (regi, manus og musikk) har blitt vist og nominert på diverse kortfilmfetivaler i europa og USA (2016-2018), og vant nylig en pris under årets «California Underground Film Festival» for «Best Original Score». Han var aktuell som komponist, tekstforfatter og regissør på familieforestillingen «Grisk og Gomle - Kronen i Sukkerdalen» som gikk sin andre sesong sommeren 2018 i Bjørneparken. Jobber for øyeblikket som repetitør/musikalsk ansvarlig på Shrek The Musical, produsert av Skedsmo Amatørteater, mens han skriver på ny musikk og nye verker for film og scene.

    Manus:
    Tobias Løyning:  

    Skuespiller, instruktør og tekstforfatter. Har erfaring som skuespiller både for film og scene, og har instruert diverse skolerevyer. Jobber for øyeblikket som freelance skuespiller, med en skuespillerutdanning hos «Nordic Institute of Stage and Studio» og er aktuell i Shrek: The Musikal 2018 produsert av Skedsmo Amatørteater og Little Shop Of Horrors 2019 produsert av Action Teater.

    Mentor: Johan Osuldsen, regissør, koreograf, tekstforfatter.


    Verkstedet gjennomføres i samarbeid med:


    MTF MUSIKKTEATERVERKSTED TALENT


    HJERTEKAPTEIN, Verksbeskrivelse

    «Hjertekaptein» er et stykke basert på albumet til Lars Bremnes med samme tittel. Manuset er inspirert av musikken, og knytter sangtekstene opp til en sammenhengende historie mellom seks personer. «Hjertekaptein» legger vekt på ulike tilknytninger en har til andre mennesker, og hvor sterkt det båndet er når forholdet blir utsatt for endring. «Hjertekaptein» handler om valg man tar og valg andre tar for deg. 

    Verkstedet gjennomføres ved MTF Musikkteaterverksted 4. mars, 18.mars og 1. april 2019.

    Manusforfatter: Elisabeth Tjøsvoll-Eriksson er 23 år og kommer fra Karmøy. Hun har en bachelor i musikkteater fra Musikkteaterhøyskolen i Oslo (uteksaminert 2017). Tidligere har Elisabeth vært med i Bærum showteater («Jungelboken», 2016) og i kompaniet til West End Studios («En helt uvanlig aften» i 2016 og «Roten til alt» i 2017). Det siste året har hun fokusert på manus-idéer, blant dem er manuset «Hjertekaptein».

    Komponist/librettist: Lars Bremnes er tekstforfatter, låtskriver og visesanger. Han har 6 album på samvittigheten med eget stoff. 2 plater med sine søsken Kari og Ola Bremnes. 

    Mentor: Erik Schøyen, regissør og dramaturg.














    Musikaler antatt i verkstedet vår 2017


    KUNSTNERISK TEAM / SOLISTER

     Komponist Gisle Kverndokk og manusforfatter/librettist Øystein Wiik med musikal over Ingmar Bergmans Fanny og Alexander.

     1.- 5. mars 2018 workshoppes det musikkdramatiske verket ved  MTF Musikkteaterverksted med nærmere 30 aktører i aktivitet.

     Arbeidsvisning av musikalen 5. mars kl. 18.00 under MTF Mandagstreff på Dramatikkens Hus i Oslo ser du HER 

    Kvelden åpner med en samtale over spørsmålet "Hvordan utvikle ny musikkdramatisk scenekunst?" ledet av regissør Johan Osuldsen. I panelet finner du Gisle Kverndokk/komponist Norge, Øystein Wiik/manus og tekstforfatter Norge, Staffan Aspegren/regissør og kunstnerisk leder Spira kulturhus Jönköping Sverige, Matthias Davids/regissør og kunstnerisk leder Landestheater Linz Østerrike, Rob Hartmann/produsent Fredericia Teater, Danmark, og Line Rosvoll, leder Dramatikkens hus.

     Workshoppen er et samarbeid med Musikkteaterhøyskolen, Landestheater Linz, og Dramatikkens  Hus.

    SOLISTER / MINDRE ROLLER / ENSEMBLE




    Musikaler antatt i verkstedet vår 2016

    SULT 1


    Ny norsk musikal av: 

    Geir Zahl, Simen Schøien og Jostein Kirkeby-Garstad

    Basert på Knut Hamsuns roman SULT

    I en moderne historie om ung hunger etter å bli sett, hørt og forstått på egne premisser, møter publikum Sara. Gjennom videoblogging føler hun seg både hørt og sett, men er den digitale versjonen av Sara en person hun kan leve med?  

    Med nykomponert musikk av Geir Zahl, (Kaizers Orchestra) raptekster av et knippe kjente og ukjente norske rapartister og et nyskrevet manus. 

    Musikalen workshoppes vår 2017, og har premiere på 

    Kilden Teater og Konserthus høst 2017.

    FADO MENS VI VENTER


    Ny Norsk Musikal av:

    sanger/skuespiller Ida Holten Worsøe, dramatiker/regissør Lene Therese Teigen og komponist Sverre Indris Joner.

    Forestillingen handler om lengsel, lidenskap og ensomhet med utgangspunkt i musikksjangre som fado og tango. Det er tidlig morgen i en togstasjonskafé. Noen sitter der allerede – noen kommer etterhvert. Alle er på vei fra noe og til noe annet – de trenger et sted å være mens de venter. 

    Alle medvirkende i dette prosjektet, enten de er musikere, dansere eller sangere, får roller, og formidler sine akk så triste historier. Møtene mellom dem kommer til å skape ny lidenskap og sakte sniker de livsbejaende rytmene seg inn.

    Musikalen workshoppes mai 2017.
    Foto Erika Hebbert.


    Alle verk antatt i verkstedet fra 2013 

    MTF PROFF:

    2013 Prosjekt 1: Sukker. Manusforfatter: Maria Tryti Vennerød. Komponist: Julian Skar. Mentor: Staffan Aspegren.

    2013 / 2016 Prosjekt 2: Til Dig. Manusforfatter og komponist: Johan Osuldsen. Mentor: Dramaturg Bodil Kvamme. Visning: Dramatikkens Hus. 

    2014 Prosjekt 3: Ruth Maier. Manus: Aksel-Otto Bull/Gisle Kverndokk. Komponist: Gisle Kverndokk. Visning: Chat Noir Teater.

    2016 Prosjekt 4:Young Santa/Time of Nic. Manus: Hanne Brincher/Ketil Kolstad. Libretto: Abraham Tetenbaum. Komponist: Tor Ingar Jacobsen. Visning: Prøvesalen Musikkteaterhøyskolen. Prosjektet utvikles for den Amerikanske Musicalscenen.

    2017 Prosjekt 5: Fado Mens vi venter. Manus: Lene Therese Teigen. Komposisjon: Sverre Indris Joner. Utøver: Ida Holten Worsøe. Dramaturg: Elin Grinaker. Mentor: Staffan Aspegren

    2017 Prosjekt 6: SULT1. Manus: Jostein Kirkeby Garstad. Librettist: J.K.Garstad og Simen Schøyen. Komposisjoner: Geir Zahl.

    2018 Prosjekt 7: Fanny&Alexander. Manus/libretto: Øystein Wiik. Komponist: Gisle Kverndokk. Regi/Mentor: Aksel-Otto Bull. Mentor: Mathias Davids/Landestheater Linz. Visning: Dramatikkens Hus.

    2019 Prosjekt 8: For fjernt for fjernsyn. Komponist/libretto/manus: Thomas Gunnari Røtting. Manus/Tobias Løyning. Mentor: Johan Osuldsen.

    2019 Prosjekt 9: Stepp meg et Dikt. Musiker: Hans Martin Austestad. Steppdanser: Håkon Sigernes. Steppdanser: Janne Eraker. Mentor: Dagfinn Tutturen.

    2020 Prosjekt 10: Dorwin A Robot Musical. Komponist/libretto/manus: Åke Andersson. Manus: Robert Söderström. Mentor: Victoria Saxton.

    2020 Prosjekt 11: Skyggesønnen. Komponist Dagfinn Koch. Manus/libretto: Malin Kjelsrud. Mentor: Erik Schøyen.

    2020/2021 Prosjekt 12: Et Besøk Til. Manus og komposisjoner Camilla Blix Hansen. Mentor: Johan Osuldsen

    2020/2021 Prosjekt 13: Kristne Gutter og Andre Triste Ting. Manus og komposisjoner Charlotte Slaaen. Mentor: Johan Osuldsen



    MTF TALENT: 

    2019 Prosjekt 1: Hjertekaptein. Manus: Elisabeth Tjøsvoll-Eriksson. Komponist: Lars Bremnes. Mentor: Erik Schøyen.


    MUSIKKTEATERFORUM
    Trosterudveien 33b, 0778 
    Oslo, Norway

    Organisasjonsnummer: 997 915 828
    Powered by Wild Apricot Membership Software