MUSIKKTEATERPRISEN - ÅRETS VINNERE


VINNER ÅPEN KATEGORI


GJERMUND ANDRESEN, for scenografi til En julenattsdrøm/Nationaltheatret og Kristina frå Duvemåla/Bømlo Teater.


Juryen sier:

I 2021 har juryen lagt merke til to helt ulike univers som scenograf Gjermund Andresen har skapt.  Med scenografien på En julenattsdrøm har Andresen tatt noen modige valg. Istedenfor å lage en maksimalistisk barneforestilling, har han snudd hele scenografien. Vi som sitter i salen ser alt som skjer backstage - og også et speilbilde av Nationaltheatrets sal. Det er visuelt, spennende - og får barna til å skape egne bilder. Det blir som et slags omvendt Trollmannen fra Oz, der det som er bak gardinen er enda mer magisk enn du trodde. I Kristina frå Duvemåla bruker Andresen et rent og symbolsk språk. Her skapes scenografien ut av fjellets og steinens hardhet. Andresen forankrer menneskene til marken gjennom jord, vann og ild. Bortgjemte små, røde hussiluetter forteller om utvandrernes harde kår i det gamle landet. I andre akt vokser det frem kornstrå gjennom scenegulvet: Et poetisk og sterkt symbol på håp og livskraft. Ofte kan musikalscenografi virke generisk og innkjøpt. Det er den aldri hos Gjermund Andresen. Han tar makten over scenerommet, og minner oss om at scenografi er en essensiell medspiller i en hver forestilling. Noen ganger kan den fortelle hele historien. 


Foto: Haugesund teater


VINNER ÅRETS MUSIKALARTIST


MUSIKALEN INGVAR! – EN MØBELSAGA

Tekst og musikk: Erik Gedeon Og Klas Abrahamsson

Oslo Nye Teater i samarbeid med Det Andre Teatret.


Regi: Mats Eldøen

Musikalsk ansvarlig og kapellmester: Simon Revholt

Koreografi og co-regi: Thea Bay

Utøvere: Sindre Postholm, Ingvild Holthe Bygdnes, Gunnar Eiriksson, Henriette Faye-Schjøll, Anette Amelia Larsen, Kim Helge Strømmen.

Piano og harmonium: Simon Revholt

Fiolin: Bibi Nerheim


Juryen sier:

Denne møbelmusikalen ble først satt opp på skuespillernes egen MusikalLab, før den fant veien inn i repertoaret. Det merkes at Ingvar er et resultat av purt engasjement og ren spilleglede. På Centralteatret er Ingvar blitt til en fri og gæren teaterlek. Hver enkelt utøver klarer å både være et møbelkor som forteller historien sammen, men også å ha egne personligheter i ensemblet. Sjelden har vel en IKEA-lampe blitt tolket bedre enn av Ingvild Holthe Bygdnes. Juryen har også merket seg Sindre Postholms lekne og presise tolkning av Ingvar selv. Selv om forestillingen ble satt opp midt i en pandemi - og en teaterstreik - og således mangler både kulisser og full sal, er det blitt et herlig overskuddsprosjekt. Ekstra ros til lysdesigner Henrik Stoltz Vernegg, scenograf Monica Valsø, koreograf Thea Bay og regissør Mats Eldøen for å få et nesten tomt scenerom til å virke stort og grenseløst.


VINNER ÅRETS MUSIKAL



MAMMA MIA! 

Tekst og musikk: Benny Andersson og Björn Ulvaeus, og Stig Andersson. 

Folketeateret/Scenekvelder.


Regi: Phyllida Loyd / Norge: Frode Gjerløw. 

Assosiates: Paul Garrington (regi) Nichola Treherne (koreograf) og Seann Alderking (musical supervisor)

Manus: Catherine Johnson

Norsk Manus: Atle Halstensen

Norske sangtekster: Ingrid Bjørnov

Koreograf: Anthony van Laast / Norge: Steffen H. Fredriksen

Musikalsk leder: Bendik Eide

Kunstnerisk leder: Atle Halstensen

Produsent: Karianne Jæger

Produsert av Judy Craymer, Richard East og Björn Ulveus for Littlestar, i samarbeid med Universal og NGM.

Utøvere: Karoline Krüger, Ulrikke Brandstorp, Kåre Conradi, Siren Jørgensen, Ingar Helge Gimle, Siw Anita Andersen, Thomas Numme mfl.


Juryen sier:

Ingen kan beskylde Mamma Mia! for å være en fornyelse. Denne musikalen har vært den samme i over 20 år, og Scenekvelder har ikke gjort noe for å endre på suksessformelen. Men jommen så den svinger! På Folketeatret er Mamma Mia! en skikkelig konsertopplevelse, som strutter av energi fra første takt til siste scene.Orkesteret låter helstøpt og solid, og overbeviser med sin profesjonalitet. Det groover, det er tight, og soundet er stilmessig korrekt. Ensemblet består av vokalt sterke musikalartister fra øverste hylle. De puster liv og friskhet inn i materialet, for eksempel i den effektive koreografien som får taket til å løfte seg i nummer som “Voulez vous” eller svømmenummeret i “Lay all your love on me.” Gode skuespillere som Ingar Helge Gimle, Siren Jørgensen og Siw Anita Andersen får selskap av Super Trouper Karoline Krüger og en yndig og sterk Ulrikke Brandstorp. Folketeatret leverer på internasjonalt nivå. 


VINNER ÅRETS ÆRESPRIS 2022

Kvelden i dag har vært en hyllest til musikkteater som lagarbeid. Til ensemblet som musikkteaterets ryggrad. Til de som kommer først, og går sist. Til de som lever og ånder musikkteater. År etter år. Forestilling etter forestilling. Som mottakeren av årets ærespris har gjort, og fortsatt gjør, til begeistring og berøring for både publikum og for med- og motspillere. 

Årets prisvinner har stått lengst frem på scenen og skint i store og krevende hovedroller. Både nasjonalt og internasjonalt. Vinneren har stått ved siden av, klar til å hoppe inn om andre store roller skulle falle fra. Vinneren har stått sammen, skulder ved skulder, med sine kolleger i krevende korpartier og utallige klesskift. Og vinneren har stått bak, delt med og støttet nye generasjoner av musikkteaterkunstnere, som kan og vil litt mer fordi de har lært av den beste. Kolleger snakker om raushet, kunnskap og ro, og vitner om omsorgsfulle tekstmeldinger: Min venn, jeg har tenkt på deg. Hvordan gikk auditionen? Min venn, hvordan går det, en kaffe snart?

Prisvinneren har gjennom en lang karriere vist hvordan å mestre - med glans - allsidigheten et liv i musikkteaterets tjeneste krever: Les Miserables, Parade, My Fair Lady, West Side Story, Frendelaus, Tollskillingsoperaen, Which Witch, Phantom of the Opera, Hello Dolly, Skjønnheten og Udyret. Mamma Mia, Sofies Verden, Sweeny Todd, Rocy Horror Show, Charlie og Sjokoladefabrikken. Listen over spilte forestillinger er endeløs. Prisvinneren har og bygget seg opp en karriere innen film og tv-serier, reklame og lydbok, gitt ut plater og produserer sine egne forestillinger. For å ikke snakke om at prisvinnerens stemme er blitt en integrert del av enhver norsk barnefamilie. Ja, for det blir vel ikke mer legendarisk enn å være lyden av både Pockémon og Alladin? «Du er soundtracket til barndommen min» sier ungene han møter på skolekonsertturne. Noe som gjør prisvinnerens dubbekurs ekstremt populære. Ikke bare må de settes opp årlig, det ryktes om våkennetter og soveposekø for å rekke påmeldingsfristen.

Fra studier i kristendom og fysioterapi, til et langt liv i scenekunsten: på vegne av Musikkteaterforum i Creo er det en glede å dele ut Årets Ærespris til en utøver som virkelig kan sies å være en stor del av norsk musikkteaters ryggrad.

Årets ærespris går til TROND TEIGEN.


 ÅRETS MUSIKKTEATERPRIS-KUNSTNER

Ingebjørg ble født i 1978, og vokste opp i en liten bygd ved Sognefjorden. Tidlig i tenårene fant hun sin interesse for kunst, og en kjærlighet for farger. Hun fant glede i å lure på hvor mye av hver primærfarge det var i alt rundt henne; himmelen, fjellene eller ansikter rammet av lys eller skygge. Maleriene ga henne måter å fortelle historier på, og kommunisere uten å bruke talte ord. Dette følger henne kontinuerlig og i hennes arbeid bruker hun illustrative teknikker for å uttrykke det subtile. Du kan kalle henne en narrativ maler - hun foreslår, snarere enn å deklarere, en stemning eller en historie. Hennes eget håp er at elementene i arbeidet hennes på en eller annen måte er følelsesmessig gjenkjennelige.

Ingebjørg Støyva er representert av Galleri Ramfjord og hadde sin første separatutstilling i galleriet i 2015. Siden den gang har hun hatt en imponerende vekst og suksess både lokalt og internasjonalt.



Musikkteaterforum i Creo inviterer til årets festaften           04. april kl. 19.00 på Chat Noir Teater!

                                                                    

Etter 2 år i pandemi modus kan vi endelig presentere årets hovedgjest under En Kveld Med, kostymedesigner og sminkør Cårejånni Enderud! 

Sammen med intervjuer Johan Osuldsen dykker vi ned i hans lange og fantastiske karriere, og som alltid serverer vi kunstneriske krumspring og overraskelser for både publikum og hovedgjest!

 

Musikkteaterprisen deles i år ut for ellevte gang, og tradisjonen tro byr vi på sprudlende show, musikalske godbiter, samt utdeling av heder og ære i kategoriene Årets Musikal, Årets musikalartist, Åpen Klasse og Årets Ærespris!

Alle nominasjoner lanseres 21.mars 2022.

 

Årets show ledes av tre sterke scenepersonligheter, Mathias Luppichini, Siren Jørgensen, og Sigurd Marthinussen, som alle er klare for å lede deg gjennom en storstilt feiring av fag og bransje, i rammen av vakre Chat Noir Teater. 


Vi gleder oss til å feire norsk musikkteater sammen med deg!



ÅRETS KONFERANSIERER

Sigurd Marthinussen har sin utdannelse fra Bårdar Akademiet og har siden han gikk ut i 2015 jobbet som musikalartist og skuespiller i Oslo.

Han hadde sin debut i 2016 som Robert i konsertversjonen av Kristina Från Duvemåla.

Etter debuten begynte han å jobbe på Det Norske Teatret der han var med i produksjonene Nila og den store reisa, Utafor og The Book of Mormon. Etter sin tid på Det Norske Teatret gikk det slag i slag for ham. Han spilte hovedrollen i musikalen Dogfight og medvirket i det Heddapris-vinnende teaterstykket Før vi dør med Antiteateret, før han begynte å jobbe på Folketeateret. Der var han med i ensemblet i The Sound of Music, ensemble og pop-trio i Chess, og spilte rollen som Barberer Sørensen i Folk og røvere i Kardemomme by.

Han er om dagen aktuell i Mamma Mia! på Folketeateret der han spiller i ensemblet og er understudy for rollen som Sky.


Siren Jørgensen vokste opp på Stord, og ble først bitt av teaterbasillen på teater- og musikklinjen ved Romerike folkehøgskole.

Etter at hun var ferdig på Teaterhøgskolen i 2002 flyttet hun til Molde og jobbet ved Teatret Vårt i 3 år. Senere dro hun til Bergen og ble etterhvert fast ansatt ved Den Nationale Scene. I løpet av 10 år på DNS spilte hun blant annet Amy i "Company", Mor Courage i "Mor Courage", Nora i "Et dukkehjem" og Desdemona i "Othello". 

I 2009 ble hun tildelt Bergen Teaterforenings publikumspris.

I 2016 flyttet hun til Oslo, og har siden jobbet som frilanser. Hun har vært tilknyttet Oslo Nye Teater, Haugesund Teater, Riksteatret og Folketeateret, hvor hun for tiden er aktuell i rollen som Tanya i "Mamma Mia!". Hun har også medvirket i "Mary Poppins", "Singin´in the Rain" og "The Sound of Music" ved Folketeateret.

Siren har i tillegg til teater erfaring fra film og TV. Hun hadde i 2015 hovedrollen i spillefilmen "Hevn", og ellers har hun hatt roller i "Side om side", "Neste sommer", "Helt perfekt", "Magnus" og "22. juli".

Mathias Luppichini er en allsidig type, født og oppvokst i Oslo.

Han fikk sin første store rolle i 2015 i “Märtha the Musical”, og har senere medvirket i stykker som “Flashdance”, “Forelska i Shakespear” og “Den Kjempestore Pæra”, og i TV-serier som Jul i Blodfjell”, “Hvite Gutter”, “Sølvrekka og Parterapi”.  

Med bakgrunn i musikk står han foran og bak scenen både som musiker og komponist, samtidig som lidenskapen til humor og fjas har styrt ham mot stand-up, impro og tekstforfatteri. Drømmen om å kombinere egenskapene begynner så smått å kunne realiseres, når han nå har begynt å skrive musikkteater for alvor. Prosjekter kan sees allerede høsten 2022 og i 2023.

Våren 2022 er han å se i den dokumentariske musikalen “Jersey Boys” på Chateau Neuf, samtidig som siste hånd på sci-fi-filmen “Blasted” legges.


ÅRETS TILSKUDDSGIVERE




For pressehenvendelser ta kontakt med Henriette Myhre 90867877 / henriette@musikkteaterforum.no 



MUSIKKTEATERPRISEN

Musikkteaterprisen deles fra produksjonsåret 2020 ut i tre kategorier: Årets musikalartist, Årets Musikal og Åpen kategori. 

Årets musikalartist deles ut til en person, som gjennom artistiske kvaliteter, egenart/originalitet, og særlig kunstnerisk innsats har utmerket seg spesielt innen profesjonelt musikkteater i Norge i inneværende år.

Årets Musikal deles ut til en musikkdramatisk produksjon med høy kunstnerisk kvalitet, egenart/originalitet, og som har utmerket seg i inneværende år.

Åpen Kategori går til særlig kunstnerisk innsats og/eller utvikling av musikalsjangeren i året som har gått. De nominerte kan komme fra alle teaterets kunstneriske felt, som ikke passer inn under "årets musikal" eller "årets musikalartist".

Enkelte år deles det ut en ærespris. Æresprisen deles ut til en person/organisasjon/gruppe som gjennom en årrekke har gjort en særlig innsats innen det Musikkdramatiske scenekunstfelt.

MÅL
Målet med Musikkteaterprisen er å hedre, inspirere og motivere til høy kunstnerisk kvalitet og/eller nyskapning innen det profesjonelle musikkdramatiske scenekunstfelt.

JURY
Prisvinnere utnevnes av en fagjury på 5 personer som oppnevnes av Musikkteaterforums styre. Juryen sitter i 2 år, jurylederen sitter 3 år.

Juryen for 2021 består av:

Juryens leder:  

Renate Stridh, regissør / pedagog

Juryens medlemmer:

- Tor Ingar Jakobsen, komponist

- Per Christian Selmer Andersen, anmelder og journalist

- Merete Lingjærde, Dosent jazzdans KHIO  


JURYENS MANDAT 

Juryen søker vinnere som skiller seg fra andre gode prestasjoner gjennom:
- Artistiske kvaliteter
- Egenart/originalitet
- Særlig kunstnerisk innsats
- Særlig fagrettet innsats 

Juryen står fritt til å velge de personer/oppsetninger/innsats som ifølge juryens syn kan ha størst kunstnerisk interesse innen musikkteaterfeltet.

I sammensetning av juryen er det tatt hensyn til kompetanse, representativitet og bransjeforankring.

Juryen stemmer anonymt.

ANSVARLIG ARRANGØR
Ansvarlig arrangør for Musikkteaterprisen er Musikkteaterforum (MTF). Prisen finansieres av Musikkteaterforum, 
og ble første gang delt ut i  2013 for teateråret 2012. Prisen deles ut på "En kveld med og Musikkteaterprisen" i regi av Musikkteaterforum.

Tidligere vinnere av Musikkteaterprisen:    


2021:

Årets Musikalartist: Ensemblet i Musikalen Ingvar! - En Møbelsaga, Oslo Nye Teater i samarbeid med Det Andre Teatret.

Årets Musikal: Mamma Mia! Folketeatret / Scenekvelder.

Åpen Kategori: Gjermund Andresen for scenografi til Kristina Frå Duvemåla/Bømlo teater og En Julenattsdrøm/Nationatheatret.


2020:

Årets Musikalartist: Sanne Kvitnes

Årets Musikal: Så som i Himmelen, Oslo Nye Teater/Thalia Teater

Åpen Kategori: MusicalLab, Oslo Nye Teater


2019:

Årets Musikalartist: Lena Kristin Ellingsen

Årets Musikal: The Sound of Music/Folketeateret

2018:                                                                                                  Årets Musikalartist: Heidi Ruud Ellingsen                                            Årets Forestilling: Billy Elliot / Sandnes Kunst og Kulturhus  

2017:  

 Årets Musikalartist: Kristoffer Olsen                                                      Årets Forestilling: The Book of Mormon/ Det Norske Teatret  


2016:                                                                                                  Årets Musikalartist: Stian Blipp                                                          Årets Forestilling: Tenk Om/ Det Norske Teatret  

2015:                                                                                                  Årets Musikalartist: Heidi Ruud Ellingsen                                          Årets Forestilling: Mary Poppins/Folketeatret/Scenekvelder.   

 2014: Belinda Braza, Koreograf                                                          2013: Melpomene, Produsent                                                            2012: Reidun Sæther, utøver


 Tidligere vinnere av æresprisen:                                                        2012: Runar Borge, regissør, koreograf, tekstforfatter                      2013: Wenche Myhre, utøver                                                            2015: Egil Monn-Iversen, komponist, arrangør, musikalsk leder          2016: Ragnar B. Olsen, oversetter, manusforfatter                              2017: Britt Langlie, Skuespiller                                                              2019: Per Christian Revholt, musikalsk leder

 2020: Hilde Lyrån, scenekunstner

 2022: Trond Teigen, scenekunstner





Komponist/arrangør: Simon Revholt

Tekst: Johan Osuldsen, Koreografi: Simen Gloppen

Utøvere: Lena Kristin Ellingsen, Carl Martin Prebensen, Sivert Hauge, Mikkel Maanum, Miguel-Angel Fernandez, Sigurd Marthinussen, Håkon Sigernes.

Orkester: Ket Iren Lødemel, Kai Hartvigsen, Erik Jøkling, Staffan W. Olsson, Lasse Rossing, Dag Eriksen, Bjørg Bøe, Arild Stav, Morten Michelsen, Ingrid Holmen, Jan Clemens Carlsen, Sidsel Scheen, Vebjørn Stuksrud og Stig-Ove Ose.

Videoproduksjon - Ave Productions


Medvirkende: Bjarte Hjelmeland, Guro Karijord, Kristoffer Solberg, Miguel Angel Fernandes, 

 Katarina Lund, Håkon Sigernes, Anette Waaler, Alexander Langseth.

Tekst: Lars Jacobsen / Bjarte Hjelmeland, Koreografi: Thea BayRegi: Lars Jacobsen

Komponist og musikalsk produksjon: Hans Einar Apelland

Videoproduksjon - Ave Productions.


 

Medvirkende: Bjarte Hjelmeland, Alexander Langseth, Liv Ellen H. Kahrs, Anne Marit Tynes, Hanne Beck, Marvin Amoroso, Fransiska Sveinall, Elisabeth H. Rustad, Carl Martin Prebensen, Lars Jacobsen, Stian Blipp og Atle Pettersen.

 Tekst: Bjarte Hjelmeland og Lars Jacobsen, Musikk: Hans Einar Apelland, Koreografi: Thea Bay, Kostymer: Cårejånni Enderud, Film og foto: Ave Granli Johnsen og Michael Stensen Sollien, Filmdokumentasjon av: Ave Productions.

Videoproduksjon - Ave Productions


SE MUSIKKTEATERPRISEN FRA 2015 - 2021

HER

___________________________________________________________________________________________


MUSIKKTEATERFORUM
Trosterudveien 33b, 0778 
Oslo, Norway

Organisasjonsnummer: 997 915 828
Powered by Wild Apricot Membership Software